Hoe blijf ik blessurevrij?
Wat is een blessure?
Een blessure is een tijdelijke beperking die je zowel tijdens of buiten het sporten oploopt. Je hebt verschillende soorten blessures. We spreken van acute blessures en van blessures die in de loop der tijd ontstaan. We spreken van een acute blessure als deze direct ontstaat na bijvoorbeeld een ongeluk of als je door je enkel gaat. Er zijn ook blessures die langzaam ontstaan, bijvoorbeeld; een tennis elleboog, golf arm, of verminderde mobiliteit door zwakte.
Hoe ontstaat een blessure?
Een blessure ontstaat altijd door overbelasting. Je lichaam is te zwak om een bepaalde prikkel te verwerken en je raakt geblesseerd. Bij langdurige blessures zal je lichaam eerst langere tijd proberen te compenseren. Hierdoor zul je eerste instantie niet direct last krijgen van bijvoorbeeld te zwakke rugspieren. Sporters zullen minder vaak geblesseerd raken. Door te trainen is het lichaam sterker en kan het dus ook meer prikkels verwerken zonder ergens last van te krijgen.
Hoe voorkom ik een blessure?
Acute blessures zijn niet altijd te voorkomen. Zeker in spel -en contactsporten zit een ongeluk in een klein hoekje. Je bent niet alleen van je eigen beweging afhankelijk maar ook van wat je tegenstander doet. Blessures in de fitness en blessures die op de lange termijn ontstaan zijn vaak wel te voorkomen. Door de juiste oefeningen en een correcte uitvoering van de oefeningen zijn veel blessures te voorkomen. Wij adviseren daarom altijd om de bewegingssnelheid aan te passen. Door oefeningen langzaam en correct uit te voeren komt er minder spanning op het lichaam te staan waardoor een acute blessure vaak te voorkomen is. Voor de meeste doeleinden zorgt dit zelfs voor meer resultaat. Ook blessures die op lange termijn ontstaan zijn te voorkomen door te trainen. Je lichaam wordt sterker en kan ook kan nu ook die lange kantooruren aan waarbij je voorheen altijd last van je nek en schouders kreeg.